Genieten of cultuur

Appartement Gern - Alpendorf

 

 

 

 

 

 

 

Sankt-Johann im Pongau

Oostenrijk

Ski Amadé Salzburgerland

Contact:

 

info@skigernalpendorf.be

 

(0032)0499/411910

(0032)0495/949011

Vakantiehuisje La Douane

Louette-Saint-Pierre (Gedinne)

Provincie Namen

Belgische Ardennen

België

 

Zoekt een u rust in een aangenaam en comfortabel vakantiehuisje korter bij huis?

 

Wij verhuren nog een huisje in de Ardennen voor 6 personen.

 

Neem eens een kijkje

www.ladouane.be

 

Meer info

info@ladouane.be

Genieten of cultuur

Winkelen in Sankt Johann im Pongau.

 

De populaire winkelstad in Pongau.

 

Een moderne en een City winkelcentrum

 

Sankt-Johann, de stad in de buurt van Salzburg, heeft een charmante mix van stedelijke en dorpse sfeer. Geniet van winkelen in de bruisende stad aan de Salzach en laat u inspireren door de verscheidenheid van het aanbod en de vriendelijkheid van de mensen.

 

Vind er designer fashion, "Skatewear," handgemaakte lederen broeken en jurken (dirndl), sieraden, cosmetica, boeken, regionale specialiteiten en handgemaakte bonbons, bloemen of de nieuwste smartphones, ...

De vele eigenaars van familiebedrijvenbedienen je in een authentieke omgeving en geven je het gevoel van een individuele, persoonlijke shopping ervaring, weg van massaproductie.

 

 

Deze prachtige omgeving, leuke winkels, frisse berglucht, gezellige cafe's en restaurants nodigen je uit om te ontspannen en te genieten.

 

Bruisend leven in de Upper Market

Hier op de hoofdweg, Wagrainer weg, Hans-Kappacher Straat en Färbergasse bloeit het leven, de ene winkel naast de andere. Hier kunt u de liefde tussen mensen en hun afkomst voelen. Kijk naar de vele geselecteerde stukken en krijg competent en individueel advies.

 

Een beetje shoppen in sub-markt

Geniet van de bijzondere sfeer van een levendige winkelstraat - duik in de diversiteit van de sub-markt. Of het nu modern of traditioneel - wat zou het kleine shoppingparadijs met zijn vriendelijke winkels zou zijn zonder een gezellige herberg of een gezellig restaurant.

 

Sport

 

In de vele sportwinkels in Sankt Johann maar ook in Alpendorf vind je alles wat je nodig hebt voor je sportieve vakantie.

 

 

Groeiende economie Salzachufer

 

Aan het einde van de sub-markt, het is niet ver meer van de oevers van de Salzach. Er liggen prachtige recreatiegebieden, maar ook economie op de rustige oevers. Vandaag heeft u vele winkels langs industrieweg lokale vestigingen om zomer en winter meer gasten aan te trekken.

Welkom in de winkelstad van St. Johann im Pongau.

 

 

SALZBURG CARD

Meer vakantie voor minder geld!

 

Voordeelkaart voor uw ontdekkingsreis door Salzburg.

 

De mooiste bezienswaardigheden aan een vaste prijs met de Salzburg Card.

U bent actief op uw vakantie en wil graag veel beleven? Met de Salzburg Card, kunt u elke dag een bezoek brengen aan de prachtige bezienswaardigheden en een vaste prijs betalen. Of u nu gebruik maken van één van de vele bergpaden,een duik in een meer, een van de vele musea of ​​gaan mini golfen,....190 attracties zijn te vinden in elke regio van het juiste aanbod.

De Salzburg Card is beschikbaar in het VVV-kantoor en in het bergdorp bergbanen.

 

24-uurs Salzburg Card

Ervaar Salzburg, een van de mooiste steden in de wereld, voor één dag

Binnen de geldigheidsduur van de kaart (6 of 12 dagen), hebt u de mogelijkheid om van de vele attracties van de Mozart-stad binnen 24-uur gratis te bezoeken. U heeft gratis toegang tot de belangrijkste musea van Salzburg, kastelen en paleizen, evenals gratis gebruik van de stadsbussen.

 

 

 

Huis familie Von Trap

 

Het huis van de muzikale familie Von Trap vind je aan de Traunstraße 34 in Salzburg. De musical ‘The sound of music’ is op hen gebaseerd. In dit huis heeft ook de SS-leider Heinrich Himmler gewoond. Nu is het een hotel en trouwlocatie onder beheer van Villa Trapp Foundation. Het huis is sinds 2008 opengesteld voor bezoekers.

 

Het leven van de familie Von Trapp vormde de basis voor één van de meeste geliefde musicals aller tijden. Het Oostenrijkse Salzburg werd hiermee op de kaart gezet als populaire toeristische bestemming.

Van tragedie tot sprookje

Het hechte gezinsleven van de Von Trapps is één van de thema's die de musical en film The Sound of Music zo'n wereldhit maakte. De tragedie begint eind jaren twintig van de vorige eeuw in de Villa Trapp in Salzburg, wanneer Agathe von Trapp sterft en haar man achterblijft met zeven kinderen. Maria, destijds novice bij de Benedicter orde, komt vier jaar later het gezin versterken.

 

Twee dochters

Ondanks het feit dat de omgeving andere ideeën heeft over de ideale vrouw voor Georg von Trapp, treden Maria en hij het jaar daarop in het huwelijk. Samen krijgen zij nog twee dochters. Muziek blijkt de bindende factor waarmee het kinderrijke gezin vele tegenslagen weet te overwinnen en een ogenschijnlijke tragedie tot een sprookje van liefde, trots en samenhorigheid maakt.

 

Vlucht

Wanneer Georg Von Trapp zijn gehele vermogen verliest, houdt het gezin zichzelf in stand met zangoptredens in Oostenrijk, Scandinavië en de VS. Als WO II uitbreekt weigert Georg Von Trapp, commandant van de Oostenrijkse onderzeeërvloot, elke medewerking aan het Nazi-regime en vlucht het gezin naar de VS.

 

Sucussevol

Hier volgen vele succesvolle optredens en grootscheepse inzamelingsacties voor de Oostenrijkse gezinnen in nood. Het boek ‘The Trapp Family Singers' dat Maria schrijft na de dood van haar man, vormt de bron voor de geliefde film en musical ‘The sound of Music'.

 

Villa Trapp in ere hersteld

Miljarden mensen over de hele wereld hebben de Oscarwinnende film en de musical ‘The sound of Music'. gezien. Deze populariteit heeft Salzburg tot een toeristische attractie van de eerste orde gemaakt.

 

Sounf of Music toer

Maar liefst negentig procent van de toeristen maakte reeds de Sound of Music-toer om de originele plekken van belang te bezoeken. Lange tijd konden zij het landhuis waar de Von Trapp- geschiedenis begon niet betreden. Tijdens WO II nam de SS de villa in beslag en daarna namen missionarissen er hun intrek.

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf 25 juli 2008 is de villa echter geheel in ere hersteld. Zij herbergt een hotel met veertien kamers waarvan twee luxe suites. In de kapel, die Maria in tijden van nood inrichtte, worden huwelijken en zegeningen voltrokken en in het omliggende park en de villa zelf is beeldmateriaal tentoongesteld dat de historie van Oostenrijk en het gezin Von Trapp belicht.

 

Authentieke sporen

Het treinstation dat het gezin in staat stelde te vluchten ligt direct naast het park. In de souvenirshop in het park zijn exclusieve geschenken te koop, evenals via de Villa Trapp onlineshop.

 

Bezoekers kunnen de authentieke sporen van de wereldberoemde Von Trapps nu nauwkeurig volgen: de eerste ontmoeting tussen Maria en Georg bij de voordeur, de kinderlachjes in het trappenhuis, het vrolijke gezang onder de oude bomen... Er klinkt weer koorgezang in Villa Trapp. De geest van muziek en saamhorigheid leeft er voort.

 

 

 

Meer van Zell am See

 

Ligging: Zell am See (ca. 20 km - elk uur is er een busverbinding)

Het meer van Zell am See biedt prachtig natuurschoon en meerdere strandbaden. Verder staan rondvaartboten en meerdere bootverhuurplaatsen ter beschikking.

Je kan er zwemmen of een mooie wandeling rond het meer maken. De stad ligt vlakbij dus een combinatie met een shoppingdagje is ideaal.

 

 

 

Liechtenstein kloof in St. Johann / Pg.

 

Een legendarische en romantische bestemming.

 

Eén van de langste en diepste kloven in de Alpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het machtige gebrul van de waterval en met mos bedekte rotsen in het diepe groen.

 

 

 

Fascinerende inzichten en uitzichten in de bergen

De brullende watervallen en stromend water hebben meer dan een millenia een diepe ravijn gesneden in de bergen. De rotsen zijn op sommige plaatsen zo smal en hoog dat de hemel enkel in kleine reepjes te zien is. Elke bezoeker wordt gefascineerd door de enorme indruk en het spookachtig ogende licht en schaduw

in de diepte van de kloof.

 

Een sluierwaterval

Een legendarische sfeer. Als 's middags de zon tussen de rotswanden schijnt op het fijne, stof-achtige nevel van de watersluiers, biedt het de bezoeker een magische voorstelling in regenboogkleuren.

 

 

 

 

IJsgrotten

 

In het plaatsje Werfen vind je de zeer koele ijsgrotten. Deze ijsgrotten hebben een ongeveer 40 km lang labyrint van gangen. Door het smelten van water en de wind die door de tunnels jaagt, zijn deze ijstunnels met ijsfiguren ontstaan.

 

Voor kleine kinderen is het een behoorlijke klim!

 

www.eisriesenwelt.at

 

In Werfen ligt de grootste ijsgrot van de wereld. Als je via de snelweg vanuit Salzburg naar het zuiden rijdt en je kijkt ter hoogte van Slot Werfen (40 km. van Salzburg) omhoog, dan kun je hoog boven in de bergen een gat zien. Dit gat is de ingang van de Eisriesenwelthöhle op een hoogte van 1641 meter!

*Een spannende dagtrip, waarbij je wel goed ter been moet zijn.

 

Vanaf de snelweg bij Werfen zie je borden voor de Eisriesenwelthöhle.

Je maakt een sterke klim (met stijginspercentages tot 21%!), waarbij het uitzicht steeds mooier wordt. Eerst zie je het kasteel van Werfen boven je, dan rijd je op gelijke hoogte en tenslotte zie je het kasteel in de diepte liggen. Een prachtige gewaarwording! Uiteindelijk kom je met de auto op de parkeerplaats.

 

Denk niet dat je vanaf de parkeerplaats meteen de grot instapt. Je krijgt twee flinke klimmen, waarbij mensen die slecht ter been zijn er goed aan doen niet aan deze tocht te beginnen. Op de site van de grot kun je een kaartje zien van het traject dat je moet volgen. Allereerst moet er een klim worden gemaakt van ongeveer 20 minuten naar de ingang waar betaald kan worden. Vervolgens

ga je met een behoorlijk steile kabelbaan omhoog, waarna nog een behoorlijke wandeling (20 min.) volgt voor je bij het gat in de rotsen bent. Dit gat (1641 mtr.) is de ingang van de Eisriesenwelt.

 

Als je de kabelbaan uitkomt heb je de mogelijkheid in een van de restaurants bij te komen. Met een heerlijk kop koffie op het buitenterras heb je een waanzinnig mooi uitzicht. Ver beneden je zie je de Salzach kronkelen door het landschap, je ziet de autobahn, de bergwereld, slot Werfen en het plaatsje Werfen. Het is allemaal miniatuur. Als je weer beneden staat en je kijkt omhoog naar deze plek, kun je je niet voorstellen dat het daar zo groots is.

 

IJsgrot

 

De grot is erg mooi om te zien. Het hangt een beetje van het seizoen af hoeveel ijs je gaat zien. Aan het einde van het zomerseizoen is er minder ijs dan in de lente. Het gat waar we doorheen gaan zorgt voor de ventilatie en de luchtstroming in de grot, waardoor de kou prachtige ijssculpturen laat zien.

In de oorlog heeft het Oostenrijkse kunstschaatspaar hier in de grot geoefend op één van de meren die in de winter bevroren zijn.

 

Het is een vreemd idee dat je zo hoog in de bergen zit en je toch in grotten bevindt. Zorg in ieder geval dat je warme kleding aanhebt of bij je hebt. Het is eigenlijk altijd koud in de grotten, je zit ook op een behoorlijke hoogte. Een muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Kinderen onder de 4 jaar zullen het ook lastig hebben. Er moeten enorm veel trappen beklommen worden,

het is soms erg donker en er moet veel door de grot gelopen worden. Ook de kou kan kleine kinderen parten spelen. Houd hier goed rekening mee!

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de website van de Eisriesenwelt zijn foto's te zien van dit geweldige spektakel. Ook vind je hier de openingstijden en toegangsprijzen.

 

 

Vesting Hohenwerfen in de Pongau

 

De vesting Hohenwerfen is populair onder cultuurfans en ontdekkingsreizigers.

 

De burcht werd gebouwd van 1075 tot 1078 in opdracht van aartbisschop Gebhart von Salzburg. Na zware beschadigingen in de Boerenoorlog werd het gebouw gerenoveerd en uitgebreid met een poortgebouw, een bastion met pelgrimstoren, een overdekte gang en een Duitse Trap. In 1968 was de burcht toneel voor de Hollywoodfilm ‘Where eagles dare’ met Clint Eastwood en

Richard Burton.

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Highlights in Hohenwerfen

Een aantal highlights in en rondom de burcht: (nachtelijke) rondleidingen, een wapententoonstelling, het stijlvolle kasteelrestaurant, de middeleeuwse winkel, de dagelijkse vliegshow met valken en het eerste Oostenrijkse valkerijmuseum.

Er is een uitgebreide evenementenagenda die volop afwisseling biedt.

Lees meer op: www.salzburg-burgen.at

 

 

Krimmler Wasserfälle

 

De hoogste waterval van Europa bevindt zich in het dorp Krimml in Oostenrijk.

*

In het nationale park Hohe Tauern stort deze 380 meter hoge waterval in drie fases naar beneden. Via een panoramaweg is het mogelijk tot bovenaan de waterval te komen.

 

www.wasserfaelle-krimml.at

 

 

 

De Schafberg-bergtrein

 

De bergtrein van Schafberg brengt je in 45 minuten naar bijna 1.200 m hoogte. Onderweg bewonder je het adembenemende uitzicht over de zeven meren van Salzkammergut en de imposante Alpen. De Schafbergbahn is de steilste stoom-tandradspoorlijn van Oostenrijk en loopt van St. Wolfgang naar de Schafberg.

*

 

 

 

 

 

 

 

 

Beleef een stukje geschiedenis midden in de natuur.

Lees meer op: www.schafbergbahn.at

 

 

 

 

Haus der natur

 

Huis van de Natuur-een universele museum van natuurwetenschappen.

 

Het Huis van de Natuur biedt kleine en jeugdige onderzoekers en hun families een breed scala aan gevarieerde en spannende programma's voor het mooie en ook minder mooi weer, voor binnen en buiten!

 

Van een spannend vakantieprogramma van rondleidingen tot interessante excursies voor de hele familie - laat u verrassen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huizen herbergen een wereld van wonderen, één van de mooiste aquaria van Europa, een spectaculaire reptielenzoo en adembenemende tentoonstellingen van de natuur en het leven van de mensen.

 

De aquaria zijn één van de highlights van het museum, binnen vind je 42 kijktanks waarvan de grootste ong. 60.000 liter. Vissen van tropische koraalriffen, uit de tropische waters van Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-oost Azie, maar ook van Centraal-Europa. De reptielenzoo van het Haus der Natur is één van de mooiste van Europa. De terraria bieden de mogelijkheid om de dieren van heel dichtbij te bekijken, zoals het grote terrarium dat het verblijf biedt aan de meer dan dertig jaar oude Mississippi-alligators.

 

Onvergetelijke momenten vind je bij de collectie giftige slangen zoals de groene mamba, cobra, python en andere.

 

 

 

Bioscoop - Diesel Kino

Bundesstraße 14

 

Filmpje meepikken!

Ze spelen steeds de nieuwste filmen voor iedere leeftijdsgroep. In de twee restaurants aan de filmzaal kan je ook lekker eten voor je naar de film gaat.

 

Mexxi.Mexicaans eten naast de kino, een aanrader.

 

 

Grossglockner Hochalpenstrasse

 

Ligging: start in Fusch (ca. 40 km)

Openingstijden: begin mei tot begin november, elke dag open

Tolgeld voor een dag voor een auto: € 28,00

Een belevenis op het dak van Oostenrijk om nooit meer te vergeten. Enkele tentoonstellingen en veel flora & fauna langs de weg.

 

Let op! Marmotten in het wild (ook op de weg!) www.grossglockner.at

 

De meest bekende alpineweg leidt u naar het hart van het Nationaal Park Hohe Hohe Tauern, hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3798 m) en zijn gletsjer, de Pasterze. De Alpine Road is een van de meest populaire attracties in

Oostenrijk. Op 48 kilometer van Hochalpenstraße met 36 bochten en een hoogte klim naar 2504 meter ziet u een rij-en natuurbeleving van een speciaal soort vondst! U door een unieke wereld van bergen met bloeiende alpenweiden, geurende bergbossen, massieve rotsen en eeuwig ijs aan de voet van de

Grossglockner, de Kaiser-Franz-Josef hoogten!

 

Nockalmstrasse

 

(Innerkrems / Zell am See – 134 km)

 

Voor iedere natuurliefhebber is de rit in Nockgebergte een onvergetelijke belevenis. De bijna 35 kilometer lange Nockalmstrasse omvat in talrijke zachte krommingen een verrukkelijk landschap.

Met 52 bochten over 35 km brengt deze Alpenstrasse u door het Europese Nationaalpark Nockberge in het hooggebergte van de Oost-Alpen. Door de geringe stijging van de straat kan men de unieke natuur genieten met zijn onverwisselbaar verschijningsbeeld van de ronde “Nocken” die tot de rariteiten geteld wordt van de aardgeschiedenis.

 

Aan beide zijden van de Nockalmstrasse zijn ontelbare, goed aangegeven wandelwegen aanwezig. Tijdens de rit zijn talrijke goede gastronomische wegrestaurants te vinden die lekkere Kärtner (Karintie) aanbieden.

Ook voor kinderen zijn verschillende attracties voorzien, de mascotte “Nocki” begeleidt hen naar de acht kinderattracties langs de ‚Strasse‘ waardoor het voor iedereen, jong en ouder een spannende uitstap is.

Wellness & Beauty in de Zomer.

 

Ontsnap uit het dagelijks leven. Geniet & Relax.

 

Profiteer van een vakantie in St. Johann im Pongau om te ontspannen en tot rust komen!

 

 

Verschillende wellness-hotels bieden aantrekkelijke arrangementen aan. Individueel en afgestemd op uw persoonlijke behoeften.

Herstel-, wellness-en schoonheidsbehandelingen.

Wellness is ook terug levenslust opdoen, een manier van één zijn met de natuur, en genieten van het bergpanorama. Trouw aan het motto: Een gezonde geest woont in een gezond lichaam!

 

 

Kuren en ontspannen in de thermen van het Gasteinertal.

 

Laat stress en inspanning ver achter u en gun lichaam en geest een welverdiende break! Ontspanning en welzijn komen in Gastein helemaal vanzelf. De spa‘s en thermen vervullen met het samenstellen van persoonlijke schoonheids-, beauty- en wellnessprogramma's iedere wens - hoe veeleisend ook!

 

In de 'Felsentherme Gastein' vindt u rust- en recreatieruimtes en geniet u van de heerlijke omgeving in de buitentherme. Na een flinke fitnesstraining geniet u van culinaire juweeltjes in het bijbehorende restaurant.

De Alpentherme in Gastein in het Salzburger Land scoort met de Family World punten bij u en uw kinderen, maar ook als sporter of rustzoekende kunt u kiezen uit een breed geschakeerd aanbod.

 

De 'Gasteiner Kur' maakt al eeuwenlang gebruik van intensief werkende, plaatsgebonden geneesmiddelen. De combinatie van radon, warmte en hoogteligging is in deze vorm uniek. De geneeskrachtige oude mijngangen, het warme bronwater en het stoombad, zorgen voor duurzame verlichting en pijnbestrijding bij talrijke aandoeningen en helpen bij de revalidatie na verwondingen.

 

 

 

Alpentherme

 

(Bad-Hofgastein / Zell am See)

Zes avontuur- en vitaliteitwerelden spreiden zich over meer dan 32.000 m2 uit, met een uniek 360° panorama van de Alpen, een saunawereld met een bergmeer, vrije tijd en wellnessgebieden.

 

Een waaier aan opwindende waterglijbanen en geisers.

Een volledig nieuwe dimensie van ontspanning, herbronnen en vrijheidsbeleving.

De elementen natuursteen, hout en water uit de bronnen van Gastein versterken de eenheid met het landschap en werden het symbool van de Alpentherme Gastein.

 

Een saunawereld is enkel aangenaam en ontspannend als ze groots ingericht is, dit is een huisregel van de sauna “World der Alpentherme Gastein”. Een eigen saunadorp met door hout, steen en glas ontworpen architectuur midden in het kuuroord maakt een bezoek aan de sauna tot een bijzondere belevenis, en om af te koelen kan men het koele bergmeer induiken. Kortom een daguitstap voor de ganse familie, relaxen, waterpret en veel meer…

 

 

 

 

De stad Salzburg

 

Klasse, stijl, traditie en het bourgondische leven, dat zijn begrippen die bij de stad Salzburg passen. De stad van Mozart en ’The Sound of Music’ is een citytrip meer dan waard!

 

Overal in Salzburg kom je Mozart en zijn muziek tegen. Van zijn geboortehuis, pleinen en standbeelden tot de wereldberoemde Salzburger Festspiele. Ook de filmlocaties van de ’Sound of Music’ in Salzburg en omgeving vormen nog altijd een belangrijke attractie. En natuurlijk de bezienswaardigheden voortgekomen uit het product waar de stad haar naam en rijkdom aan te danken heeft, de winning van zout!

 

Salzburg is gelegen op een plek waar we het begin van de reusachtige Alpen vinden. In het nog relatief vlakke land zien we de bergen achter de stad opdoemen. Als je vanuit Duitlsland aan komt rijden is dit goed te zien. Veel mensen zijn onder de indruk van het geweldige uitzicht dat ontstaat.

 

Salzburg lééft en bruist aan alle kanten, zeker in de zomer. Er zijn veel dingen buiten te bewonderen. Zowel in Salzburg zelf als in de wijde omgeving. Denk aan de prachtige pleinen en smalle straatjes in de stad waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. De Hohensalzburg bezichtigen is ook leuk met mooi weer, vanwege de uitzichten die je hier hebt. Een ritje in een fiaker (koetsje) is zeker aan te raden (ca. 36 euro voor 20 minuten, ze staan voor de Residenz). Schloss Mirabell met het prachtige park is ook een verademing in de zomer. Je kunt hier een hele middag doorbrengen met wandelen, uitrusten op een bankje en genieten van het uitzicht op de barokke torens met daarachter de Hohensalzburg.

Ook de omgeving, het Salzkammergut met de vele meren, is fantastisch in de zomer. De Mondsee, Wolfgangsee en de Fuschlsee zijn ware paradijsjes Mocht het onverhoopt een dag regenen, dan heeft Salzburg genoeg leuke punten om de dag leuk en gezellig door te komen. Te denken valt aan een rondleiding door de Festspielhauser met de beroemde Felsenreitschule. Ook de diverse kerken, musea en restaurants bieden uitkomst. Kortom, Salzburg is het hele jaar door te bezoeken, maar in de zomer is het natuurlijk wel erg prettig door de temperaturen en kleurschakeringen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle seizoenen zijn zeer de moeite waard in Salzburg en omgeving. Eigenlijk is ieder moment een geschikt moment om de stad te bezoeken. De zomer is echter stralend, bruisend en zeer feestelijk, vooral als je in de periode van de Festspiele de stad bezoekt. Je zult versteld staan van alle nationaliteiten die je in de stad vindt.

 

 

Zomer in Salzburg

In de zomer is het klimaat een beetje hetzelfde als in België en Nederland. Prachtige, lange zomerse weken kunnen ineens omslaan in een regenperiode. Als je geluk hebt zit je dus in zo'n prachtige zomerse periode met heerlijke temperaturen. Omdat veel gebouwen wit zijn, steken ze prachtig af tegen de vaak strakblauwe lucht. Overal vinden we bloemen, kleuren die nog intenser lijken als de zon erop schijnt en terrasjes met bourgondische mensen: toeristen die vrolijk kwetteren, inwoners die even een kopje koffie drinken en tegelijk even een krantje lezen of zakenmensen in bespreking.

 

Salzburger Festspiele

Deze te bezoeken of in ieder geval de sfeer te proeven van Salzburg in festivalstijl mag niet ontbreken.

Festivals zijn altijd belangrijk geweest in Salzburg. Al in de middeleeuwen kende de stad de 'Mysterienspiele' en later, in de barokke tijd, werden vele gekostumeerde bals en feesten gehouden. Door oorlogen en politieke veranderingen kwamen alle bals, feesten en festivals te vervallen.

 

De eens zo bruisende en rijke zoutstad heeft met name na de invallen van Napoleon aan het begin van de 19e eeuw grote moeite gehad er weer bovenop te komen. Salzburg herstelde maar heel langzaam van de plunderingen en leed onder het sobere bestaan van die tijd, zonder de feesten en tradities die ze hadden gekend.

Pas in 1877 werden de Festspiele voor het eerst in Salzburg gehouden. Na tientallen jaren geleden te hebben onder de ellende die Napoleon achterliet, leek er weer een lichtpuntje te zijn.

Met het optreden van de Wiener Philharmoniker werd het succes meteen gevestigd. Met in de geschiedenis soms een onderbreking van een paar jaar, is het nog steeds het belangrijkste evenement van de stad.

 

Eind juli, begin augustus vinden in Salzburg deze Festspiele plaats. Het festijn duurt 6 weken. Gedurende die weken staat de stad op scherp. Dit geweldige evenement is wereldwijd beroemd bij Mozart-liefhebbers, maar ook bij alle fans van klassieke muziek en drama. De stad ademt in deze weken muziek, nog meer dan het normaal al doet!

 

Mozart is de hoofdpersoon tijdens de spelen, maar ook werken van Richard Strauss, Verdi, Beethoven en Benjamin Britten kunnen op het programma staan. De beroemde familie von Trapp heeft in 1936 tijdens het festival opgetreden, net als grootheden als de dirigenten Toscanini en Bruno Walter.

In 1926 werden de bisschoppelijke stallen omgebouwd tot theaters voor de Festspiele. We kennen de kleine en de grote Festspielhauser. In de zomermaanden kun je rondleidingen door deze theaters bijwonen, wat zeker aan te raden is. Je krijgt een kijkje in de coulissen van het grote Festspielhaus en mag bovendien de beroemde Felsenreitschule bekijken. Dit is het buitentheater met de "vensters" in de donkere rotswand, bekend uit de film The Sound of Music. Hier trad de familie von Trapp in de film op, vlak voor ze Oostenrijk zou verlaten.

 

Jedermann

Een jaarlijks hoogtepunt is 'Jedermann', die voor de Dom van Salzburg in de buitenlucht wordt opgevoerd. De Dom is een wezenlijk onderdeel van het stuk. Met de Dom op de achtergrond en de kleurige kostuums doet het een beetje denken aan de gemaskerde bals en de barokke feesten waar Salzburg vroeger om bekend stond en waar het lange tijd zo'n heimwee naar heeft gehad.

 

De Festspiele worden nog ieder jaar geopend met deze Jedermann. Deze is meestal als eerste uitverkocht, wat de populariteit aangeeft.

 

Meer informatie vind je op de website van de Salzburger Festspiele.

 

 

Koffiehuis Tomaselli

 

Tomaselli is een 'must' als je Salzburg bezoekt. Het is het oudste koffiehuis van Oostenrijk en stamt uit 1705. Het motto van Tomaselli is "Een levensgevoel...", beter kan het niet gezegd worden.

 

Van buiten ziet het er prachtig uit met een balkon waar je in de zomer ook kunt zitten. Binnen heeft het dé traditionele koffiehuizensfeer van weleer. Obers lopen netjes in pak en bedienen je statig, Dames lopen in een mooi uniform en zwieren rond met dienbladen vol gebak.., je kunt kiezen wat je wilt.

 

Buiten dat is er ook een heerlijke lunchkaart. Na een drukke ochtend is het hier heerlijk bijkomen en kun je je opladen voor de rest van de dag. Je ziet de historie van Salzburg aan je voorbij trekken en als je je ogen dicht doet, kun je je zo voorstellen dat je in de tijd van Mozart in Salzburg bent. De geluiden, de geuren, de sfeer...het plaatje is hier compleet! In de zomer staat Tomaselli bekend om het huisgemaakte ijs.

 

Cafe Tomaselli Alter Markt 9

Openingstijden: Ma-Zo: 7-21 uur, Zon- en feestdagen vanaf 08.00 uur

 

 

Klooster Nonntal

 

In de wijk Nonntal vinden we halverwege de oostelijke helft van de Mönchsberg het klooster (stift) Nonnberg. De naam (Nonntal) is afkomstig van dit vrouwenklooster. Stift Nonnberg neemt een opvallende plaats in Salzburg in. De rode koepeltoren valt erg op tussen het vele wit en een enkele groene toren.

 

 

Je kent deze kerk misschien ook wel uit de Sound of Music. Het is de thuishaven van Maria, die graag non wilde worden. Als ze gouvernante is in het gezin von Trapp en uiteindelijk terug vlucht naar het klooster, gaan de kinderen proberen haar terug te halen. Deze scenes zijn opgenomen bij de poort van het klooster, dat nog zeer herkenbaar aanwezig is.

 

Stift Nonnberg is een vrouwenklooster, het oudste nog bestaande vrouwenklooster ten noorden van de Alpen (in het Duitstalige gebied). De zusters leven in afzondering en wensen dan ook geen toeristen in hun klooster. In ca. 700 werd het klooster gesticht door de Heilige Rupert, die zijn nicht, de Heilige Erentrudis, als eerste abdis benoemt. Het is een Benedictinessenklooster. Uit deze tijd zijn geen punten meer te bezichtigen.

 

Het klooster is vanaf de 7e eeuw tot vandaag de dag ononderbroken vrouwenklooster van de Benedictinessen geweest. Dat is bijzonder. Hiermee is het de vrouwelijke tegenhanger van het klooster van St. Peter. Tot 1848 was Nonnberg een klooster voor nonnen met een adelijke afkomst.

 

 

De Dom van Salzburg

 

Salzburg wordt gezien als het Rome van Oostenrijk.

 

Midden in het centrum van de Altstadt vind je de imposante barokke Dom van Salzburg.

 

De majestueuze Dom is het belangrijkste Italiaanse monumentale bouwwerk ten noorden van de Alpen en al het derde kerkgebouw op deze plaats. Het Domplein is een schitterend en sfeervol plein. Door de hoge muren om het plein heen komt het iets minder protserig over dan de andere pleinen in de stad.

 

De hoge muren zijn grotendeels van de Residenz, het aartsbisschoppelijk paleis. De fontein op het plein is ook zeker de moeite van het bezichtigen waard.

 

In het Dommuseum kun je kunstschatten bewonderen. Je vindt het museum in de rechter bovengalerij. Veel kunstschatten uit Salzburg zijn meegenomen door Italianen. In Florence zijn dan ook meerdere schatten uit deze Salzburger Dom te zien.

 

 

Het geboortehuis van Mozart

 

Het opvallende, gele pand aan het begin van de Getreidegasse kun je niet over het hoofd zien. Op nr. 9 werd op 27 januari 1756 Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Het is altijd druk op het pleintje voor het huis (wat een doorloop naar de rivier de Salzach is). Vanuit de hele wereld komen mensen om in de voetsporen van Mozart te treden....

 

Nergens anders is Mozart zo duidelijk voelbaar als in dit huis. Hier werd hij geboren, hier leefde hij zeventien jaar en hier ontwikkelde hij zijn talent. Aanvankelijk woonde de familie Mozart alleen op de derde verdieping. De vader van Wolfgang Amadeus Mozart (Leopold Mozart) was aartsbisschoppelijk hofkapelmeester en kon de derde verdieping van dit pand huren.

Totdat Mozart 17 jaar was woonde de familie hier, daarna verhuisden ze naar de Makartplatz, waar je het woonhuis van Mozart vindt. Toen Mozart op zijn 17e terugkwam van een Europese tour, werd het huis aan de Getreidegasse te klein voor de familie. Wolfgang had tot dit moment een kamer gedeeld met zijn zusje Nannerl, maar dat was bij wet verboden vanaf het 17e levensjaar. Aan de Getreidegasse was geen ruimte voor een eigen slaapkamer, dus de verhuizing naar de Makartplatz werd een feit.

 

Het hele huis is nu eigendom van de Stichting Mozarteum. In de verzameling bevinden zich vele nog nooit tentoongestelde stukken die het Mozarteum als gift heeft gekregen of die nog nooit eerder werden tentoongesteld. Het is indrukwekkend de originele muziekinstrumenten van Mozart te zien. Dat kan allemaal in dit huis. Verder vind je hier portretten, thematentoonstellingen, verhalen over het leven van Mozart in Wenen en de familiegeschiedenis. Alle drie de verdiepingen zijn te bezoeken en draaien om het leven van Mozart en zijn werken.

 

En vele andere bezienswaardigheden: http://www.salzburg-nu.nl/

 

 

Slot Hellbrunn

 

Ten zuiden van de stad Salzburg vinden we een lustoord van de vroegere bisschoppen: Schloss Hellbrunn. Het geheel bestaat uit vier delen: het gele slot, de befaamde Wasserspiele, het park en de dierentuin van Salzburg. Je kunt je hier zeker een dag vermaken. Voor kinderen is het een paradijs!

 

 

We vinden ook in dit park een Sound of Music momentje: bij de ingang naar het slot vind je het beroemde paviljoen waar Liesl en Rolf hun song '16 going on 17' zongen en waar later kapitein Von Trapp zijn liefde aan Maria betuigt.

 

Hellbrunn

De naam Hellbrunn komt van een grondwaterstroom die van de Untersberg naar de rivier de Salzach vloeide. Hellbrunn heeft veel te bieden. Aan de Hellbrunner Allee, die voor autoverkeer gesloten is, zie je vele prachtige landhuizen. Deze zijn privebezit of in overheidsgebruik en niet te bezichtigen. Onder deze huizen bevinden zich het waterslot Freisaal, Landschloss Frohnburg en de paleisjes Emsburg en Emslieb.

 

De laan is 6 kilometer lang en loopt vanuit het centrum van Salzburg naar Anif. Het is heerlijk om hier te wandelen of te fietsen. Via een kleine groene laan kom je bij het parkeerterrein van Schloss Hellbrunn uit en bij de ingang van het park. Hier kun je entree betalen en besluiten wat je allemaal wilt doen. Je kunt kiezen voor een bezichtiging van het park, van het huis en/of van het waterpark. Voor kinderen is dit laatste geweldig!

 

Park en tuin

 

Beginnend met het park zie je een uitgestekte tuin met in de verte een hoger gelegen kasteeltje. Kies je voor een fikse wandeling, dan is de keuze voor het park een goed idee. Het park wordt tijdens de Festspiele regelmatig ingezet voor het geven van concerten. Het heeft ook een eigen feest!

 

In de eerste twee weken van augustus vindt hier 'Fest in Hellbrunn' plaats. Dit evenement draait veel om klassieke muziek. Je zult snappen dat dit een prachtige entourage geeft.

 

 

In de verte zie je op een heuvel het Monatsschlössl. Dit paleisje stamt uit 1615. Er zit sinds 1924 een museum van Salzburger Volkskunde in. Ook vinden we op deze heuvel een stenen openluchttheater.

 

Slot

Kies je voor een bezichtiging van het huis (Schloss), dan kun je een audiorondleiding in vele talen krijgen (niet in het Nederlands).

 

Het slot was bedoeld om de illustere gasten van de aartsbisschop te ontvangen met receatie en vermaak, maar zeker ook om de macht van de Salzburger aartsbisschop weer te geven. Je vindt er vele vervreemdingen van de realiteit, zoals het slot het zelf noemt, met veel fantasie en sprookjesfiguren, tapijten uit het Verre Oosten en fresco's van feestvierende tijdgenoten van de aartsbisschop.

 

De beste keuze maak je als je de lusttuin gaat bekijken. Vooral met kinderen is dit geweldig. Van ver hoor je het geschreeuw en gelach van de toeristen die de tuin bezoeken.

 

Wasserspiele

Bisschop Sittikus hield van gasten en hield van grappen. Deze combinatie zorgde voor een tuin met allerlei verborgen mechanische waterornamenten die je tijdens een rondleiding allemaal te zien krijgt. We gaan ze niet allemaal verklappen, maar de stenen tafel is het beroemdst. Verder zie je stoelen, holen, grotten, galerijen en ornamenten waar onverwachts water uit spuit. Het is niet altijd zo dat je er nat van wordt, er zijn ook kunstige waterspektakels die prachtig zijn om naar te kijken. Alles is even mooi en verzorgd, een lust voor het oog. Zeer de moeite waard, ook zonder kinderen!

 

Dierentuin

Tenslotte kun je kiezen voor de dierentuin aan de voet van de Hellbrunnse berg. Je moet dan naar een andere ingang dan die voor de tuinen en het huis. Het is een grote en ruim aangelegde dierentuin met ruim 400 diersoorten.

 

 

 

Attracties in Salzburg

 

Zomervakantie vanuit Alpendorf: een centrale locatie in Oostenrijk.

 

Vanwege het mooie en gunstige ligging in Sankt Johann im Pongau is Alpendorf een ideaal vertrekpunt voor tal van excursies in het land.

Dit omvat bijvoorbeeld de Liechtensteinklamm .

Of het nu cultuur of natuur is , alles ligt binnen handbereik.

Het festival en de Mozartstad Salzburg is ongeveer een half uur rijden.

 

 

 

Almhutten

 

In het wandelgebied Gernkogel / Ghost Mountain.

 

Hutten voor verfrissing.

Een goede snack voor een perfecte dag op de berg hier zorgen onze hutten op de berg voor. Las een pauze in en laat u verwennen door onze gastheren met voornamelijk met producten van eigen boerderij.

 

De volgende huisjes en hutten zijnvoor u open in de zomermaanden in het gebied Gernkogel:

· Buchau hut - Gernkogelalm - Kreistenalm - Obergassalm

 

Naar Wagrain:

· Grossunterbergalm - Hachaualm - Maurachalm

 

Geniet van uw vakantie op het zonneterras met ligstoelen of in een van traditionele tavernes .

Ideaal voor het hele gezin - met speeltuin.

Ligging: aan de Ghost Mountain, in het eerste treinstation en aan de ingang

van het geestendorp.

Web: www.gernkogelalm.at

 

 

 

Kreistenalm

 

Geniet van het panoramische uitzicht op het zonneterras of in de traditionele

tavernes, met een speeltuin voor kinderen. Locatie: bij het bergstation GernkogelI.

Web: www.kreistenalm.at

 

 

Obergassalm

 

Rustieke hut bij het bergstation - voor iedereen op loopafstand.

 

 

Oberforsthofalm

Geniet van het prachtige inrichting, spectaculair uitzicht en lekkere eten aan betaalbare prijzen.

 

Dierentuinen

 

Zin in een dagje naar de dierentuin?

 

We geven drie tips vooren daguitstap met de ganse familie voor groot en klein in de dierentuinen van Salzburg en omgeving:

 

Wild & Freizeitpark Ferleiten, Zoo Salzburg en Gut Aiderbichl

 

 

1) WILD & FREIZEITPARK FERLEITEN

 

Het Wild- en Recreatiepark Ferleiten bevindt zich vlak naast het tolplein van de Grossglocknerstrasse

 

Een romantische en waarschijnlijk de mooiste vallei van Oostenrijk aan het begin van het Käfertales, het uitgangspunt van vele mooie wandelingen midden in het hart van het Nationaalpark Hohe Tauern in Salzburgerland.

 

Het park biedt een wildpark met ongeveer 200 dieren die in de Alpen leven. Het bezoek kan ongeveer een uur duren.

 

Voor spel en plezier is er een tuin van ongeveer 20.000 m² met verschillende attracties, ouders kunnen hun kinderen in de gaten houden vanaf het terras van het restaurant.

 

 

2) ZOO SALZBURG

De dierentuin van Salzburg is gelegen aan de Hellbrunnerberg in een 14 hectare groot park. Ongeveer 800 dieren (140 soorten) zijn er te bekijken.

 

Verschillende attracties zijn te vinden tijdens de rondgang in de Zoo,zoals het berenhuis, tropenhuis, Alpakahuis, Zuidamerikahuis, Neushoornhuis en het Vogelpark.

 

Het zelfbedienings restaurant “Mahlzeit im Zoo” biedt typische Oostenrijkse maaltijden aan in het buitenterras.

 

Ook honden zijn hier welkom (wel aangelijnd).

 

 

3) GUT AIDERBICHL

(Henndorf am Wallersee )

 

De kleineren onder ons (maar ook de grotere) zullen hier veel plezier aan beleven. 100 ha weideland waar grote en kleine dieren leven die gered werden van hun trieste lot.

 

Gut Aiderbichl is een soort dierenasiel, dieren die geen toekomst meer hadden zijn hier ondergebracht.

 

Het landgoed bestaat uit een hoofdstal waar hoofdzakelijk paarden zijn ondergebracht. Over het ganse landgoed zijn verschillende weiden met stallen waar verschillende dieren leven zoals runderen, schapen, pony´s, ezels, lama´s, hazen, kippen, eenden, ganzen en nog veel meer…

 

Nu kunnen ze een zorgeloos leven bekomen op Gut Aiderbichl.

 

 

Excursies in St. Johann im Pongau

 

Mijnmuseum kan worden gevonden in Mühlbach

Kasteel Hohen Werfen in Werfen

Ijsgrotten in Werfen

Verborgen kerk in het dorp van Gastein

Openluchtmuseum in Großgmain in Salzburg

Grossglockner Hochalpenstraße

Krimmel Watervallen in Krimml

Nationaal Park Worlds in Mittersill

Salzburg Landesskimuseum Werfenweng

Zoutmijnen in Hallein / Bad Duerrenberg

Mijne Sunnpau in Sankt Veit

Goldegg kasteel met museum in Pongau Goldegg

Seelacken in Sankt Veit

Schansspringen, heuvel in Bischofshofen

Tauern Spoorwegmuseum in Schwarzach

Tauernkraftwerke in Kaprun

Waggerl Museum in Wagrain

Werelderfgoed en festivalstad Salzburg

Wilde Ferleiten in Fusch aan de Grossglockner weg

 

 

 

En vooral....overal gezellig en lekker eten aan betaalbare,

 

eerlijke prijzen.

 

Aanraders

Oberforsthofalm, Alpendorf

Mexxi, Mexicaans, Sankt Johann

Chinees restaurant, Sankt Johann

Steakhouse, Sankt Johann

Kreistenalm, Alpendorf